Att engagera sig i föreningen

Bostadsrättsföreningar bygger på engagemang från sina medlemmar. Det gäller även vår förening. För att föreningen ska förvalta de gemensamma fastigheterna väl och bedriva verksamhet som är till gagn för alla medlemmar krävs det att så många som möjligt engagerar sig i föreningen. Utan engagemang från medlemmarna stiger också de gemensamma kostnaderna då arbete och tjänster måste upphandlas av externa aktörer. 

Här hittar du kortfattad information om olika sätt att bidra till föreningen. 

För mer information kan du alltid kontakta styrelsen via styrelsen@brfgrimskar.se eller valberedningen via valberedningen@brfgrimskar.se

Vad gör styrelsen?
Styrelsen träffas en gång i månaden och fattar beslut som rör förvaltning, underhåll och ekonomi. Eftersom att föreningen är relativt stor så har styrelsens ledamöter alla olika ansvarsområden, exempelvis ekonomi, lokaler, nyckelhantering, tvättstuga, gård och utemiljö, tekniska projekt, kommunikation, brandskydd, med mera. Arbetet i styrelsen kan ha olika karaktär beroende på ansvarsområde men handlar ofta om att kommunicera och återkoppla till medlemmarna i olika frågor, upphandla och följa upp underhållsprojekt och att praktiskt ordna inför exempelvis städdagar och stämma.

Hur väljs styrelsens ledamöter?
Vår styrelse söker alltid nya medlemmar och eftersträvar en sammansättning som representerar de boende i föreningen. Styrelsen väljs vid årsstämman av medlemmarna och har till uppgift att förvalta föreningens ekonomi och fastigheter. Varje ledamot erhåller ett årligt arvode för sitt engagemang. Nya medlemmar nomineras vid stämman av valberedningen. 

Hur mycket tid måste man lägga ner?
Många känner att engagemang i styrelsen verkar som ett stort åtagande och svårt att få tid för utöver arbete och familj. Medan det självklart innebär ett ansvar att engagera sig i föreningen så försöker styrelsen anpassa arbetsbörda och uppgifter efter varje ledamots förmåga och tid. I den mån det är möjligt hjälps man åt i styrelsen. Styrelsen har under flera år arbetat med att balansera arbetsbördan och i stora projekt upphandlas även extern projektledare. 

Krävs tidigare erfarenhet?
Då föreningens verksamhet innefattar olika kompetensområden så är det en fördel att ledamöterna kompletterar varandra men man behöver inte ha professionell erfarenhet av något särskilt för att engagera sig. Det viktiga är att man är engagerad och har förmåga att sätta sig in i verksamheten och samarbeta både med övriga ledamöter och olika externa aktörer. Det är också viktigt för föreningen att olika perspektiv kommer till tals och representeras i styrelsen.

Med det sagt är något eller några av följande kompetensområden alltid extra eftersökta: erfarenhet av styrelsearbete, teknisk kompetens rörande fastighetsförvaltning, ekonomi och redovisning, upphandling, praktisk kompetens rörande anläggning och trädgård. Är du medlem i föreningen med kompetens inom något av dessa områden är du välkommen att bidra i en mer begränsad och stöttande form också utan att vara med i styrelsen. 

Engagera dig i specifika projekt och frågor
För den som brinner för en särskild fråga men inte vill engagera sig i styrelsen är det alltid välkommet att kommunicera detta till styrelsen. Möjligheten finns att bilda arbetsgrupper kring enskilda frågor eller projekt. Exempel på detta kan vara trädgårdsgrupp, laddstolpar eller upprustning av lekplatsen. 

Givetvis är det alltid välkommet att komma med förslag till styrelsen på löpande basis.